Sunday, May 31, 2009

~malas~

aku belum lagi unpack souvenir yang aku beli dari Yogja
dua jer baru aku bukak - Baju Hard Rock Hotel untuk Ann dan set kebaya untuk Nora
since she will be away for Kaamatan seminggu..
aku blur2 jugak hari pertama kerja..

oh about gambar2 aku belum transfer lagi dari laptop faizal..
aku malas ar.. tapi aku akan post jugak kat sini..
nanti orang cakap aku propaganda jer lebih cakap ke Yogja la Bali la..
sbg bukti la katanya..

tunggu erk nanti aku upload..

p/s: Ghaz kalau ko baca ni, aku minta mahap byk2 erk aku tak jumpa engko masa aku kat KL. Ko pun busy jugak kan???

Friday, May 29, 2009

~aku sudah kembali~

aku udah kembali ke Malaysia semalam.
sampai labuan jam10 lebih pagi waktu malaysia
dan aku masih tidak puas utk bercuti.
esok sudah kerja.
tangguh dulu penceritaan libur di Yogja dan Bali..
so many things to share so little time..
katanya...

tangguh dulu aku kena tidur dan esok kerja..

Monday, May 25, 2009

~bali for two days~

malam ini aku akan berangkat ke Bali pada 2035hrs..
sampai di Bali kira2 dua jam..
kitorang stay di area Kuta Beach..
aku beli tiket Lion Air instead of naik bas untuk 18jam..
tapi dua hari di Bali??
memang ndak cukup..
entahlah aku memang akan pergi Hard Rock..
beli t-shirt utk Ann..
carik coffee untuk Boss aku..
dan juga KUGEM... new word aku belajar kat Yogja..

Sedih juga meninggalkan Malioboro, Yogja ini..
i love it here..
alamak sentimental pulak kan???
k lah overall semuanya berjaya cuma banyak lagi tempat aku belum explore..

yang penting sepanjang percutian ini..
kitorg banyak melakukan lawatan ke rumah2 orang..
ke lorong2 kecil perantaraan rumah kos-kosan..
kampung bagi mereka di sini..
dan yang pasti
kehidupan org sini membuatkan aku sedar,
kita harus bersyukur dengan apa yang kita ada di Malaysia..
di sini orang tidur di jalanan, di kaki lima, di atas beca, di gerai2 gudek, di alun2, di kerusi tepian jalan, atau di rumah yang saiznya sebesar tandas2 di rumah kita... banyak lagi sisi gelap of Yogja yang
mungkin kita cuma bisa dengar dari cerita2 org yang pernah bertandang di sini..
kesusahan hidup sesetengah dari mereka membuka mata aku...

Selamat Tinggal Yogjakarta..
Aku Pasti Akan Kembali dan merinduimu..

Sunday, May 24, 2009

~yogja.. i'm in love~

aku masih lagi di Yogja..
jatuh cinta dgn Yogja, yg selamat dan heaven bagi muda mudi yang suka nongkrong..
org2 nya sangat mesra.. makanannya sedap dan syopping memang heaven..
aku sempat membeli 4 pasang kasut : 2 puma & 2 converse dengan harga RM413..murah murah murah! dan yang paling mengkagumkan aku adalah apabila
budaya dimixed dengan agama.. sungguh unik..
aku sempat melihat upacara2 yang memang langsung tiada di Malaysia..
banyak untuk diceritakan dan aku tidak kecukupan waktu untuk update blog aku ini..

aku masih lagi kebingungan membuat decision bila berangkat ke Bali..
Yogja memang heaven!!!
dan aku pasti akan kembali.. :)

Tuesday, May 19, 2009

~ keraton dan benteng vredeburg ~

bangun lambat jugak ari ni..
mungkin sbb semalam capek banget.. tidur nya nyenyak sekali..
so minum kopi di koridor hotel dan bertemu dengan anak kepada owner hotel..
kesian k kitorg bercerita over koffee.. then bila sebut saja Malaysia
dia ingat aku ni anak orang kaya la
katanya "wah ada lima juta bisa enggak ke Malaysia??? "
pakcik dier menyampuk " kita ini orang Jawa lima juta bisa aja bikin beli nasik untuk nyuapin anak2.. kebutuhan kita tinggi banget..

sedih kan?? lima juta itu hanya lah bersamaan dengan RM1710.20 lebih kurang la
cukup giler duit tu kalau nak ke KL
erm ntah la no comment..

tadi berjalan2 di sekitar malioboro st ini. susah jugak nak carik tourist informasi centre kat sini.. tersorok dan tanya org2 kat tepi2 ni tau giler..
polis2 berkeliaran sana sini tapi macam "fungsi" giler.
aku tgk dorg duduk2 bercerita main daun terup minum sosro teh botol..
ada yang sibuk berkumpul di dalam tourist info centre hisap2 kretek..
heran la..

on the way nak ke keraton kitorang singgah di benteng vrederburg..
benteng pertahanan yogja semasa pendudukan belanda..
tempatnya terkawal rapi.. dijaga dgn cantik dan pertama kali aku bertemu
dengan Jenderal Sudirman?? Sapa Jenderal Sudirman???
google la kalau ndak tau..

Traffic di Yogja teruk jugak banyak motor becha kereta kuda & kereta..
menapak kira2 20 menit dari benteng tu
kitorg ke Keraton..
tapi malangnya, ada bahagian yang ditutup bersempena lawatan Presiden..
tak perlah penat juga jalan masuk jer lah tgk taman2 view dari main gate keraton ini
sangat cantik jalan lurus terus ngeliat ke Malioboro..

aku skrg ni duduk kat pizza hut..
the only place yang aku yakin nak makan..
tempat lain macam KOTOR banget..
maaf Yogjakarta..

lepas ni ktorg plan nak naik becha dan mengelilingi kawasan malioboro..
becha atau naik kuda??? sekali keliling hanya IDR3000 sahaja
lebih kurang RM0.90 kesian jugak pakcik beca tuh kalau aku dan faizal naik haruslah patah kaki pakcik tuh nak mengayuh dua orang gemuk..
mungkin naik kuda kot.. tengok la..

ok la gmbr2 masih dalam kamera nanti aku upload k.. tak banyak jugak gmbr aku ambil
takut lah nak keluar kan kamera kat sini.. keluar kejap2 jer alpha aku dari beg..
maunya kena ragut atau rampok mampus aku...

Monday, May 18, 2009

~Yogjakarta.. Aku Datang~

aku ber"talian" dari Yogjakarta
flight aku sampai petang tadi
perjalanan agak "bumpy" di udara.. Cuaca gelap & awan tebal..

Sampai2 jer di Adisujipto International Airport, Yogja
hari dah nak hujan.. sudah tuh punyalah lembab proses "disinfect" untuk swine flu
dilakukan di arrival hall.. dekat satu jam ok kitorg berdiri tunggu giliran..

Kaunter imigrasi yang ada dua sahaja.. keji k? internasional la sgt..
then tuntutan bagasi pun ala2 keji, dorang letak jer barang2 tu kat lantai..
dan ambil jer sesuka hati..dan beg faizal kena bukak..
keluar dari departure hall.. kitorg terus kena bugging
oleh bapak2 taksi.. ada sorang pakcik tuh ikut
sampai kitorg merokok pun dia approach nak bawak naik taksi dier..
dan aku terpaksa berpura2 angkat telpon dan cakap indon ala2 tunggu kawan kononnya..

pastuh pi minum kejap kat dunkin donuts kat airport tuh..
nak larikan diri dari bapak taksi tu
bila hujan redah sket aku pun jumpalah local people yg duduk2 kat tepi2 dan tanya macamana nak ke Malioboro..cheapest way ever : naik Trans Yogja..
harganya...IDR3000 sorang.. berbanding taksi airport dalam IDR70,000 - IDR 90,000..
turun dari bas kat malioboro st. hari dah gelap n hujan..
nak carik hotel monica as recommended by kak nam..
masa meredah hujan tu kitorg terjumpa sorg mamat jepun backpackers..
nama dier koji.. sorang2 dan carik hotel jugak..
tanya org2 macam tau giler org hotel monica.. wujud ker??
X sangat k hotel tuh.. jalan2 akhirnya jumpa jugak walaupun basah..
kitorg bernasib baik jugala sbb tinggal tiga jer bilik yang ada..

so aku amik bilik deluxe.. katil king size + private bathroom.. very simple la..
basic amenities.. towel + katil + cermin + tempat sangkut baju + tandas sendiri
itu jer ada giler TV.. perluker???
harganya IDR 110,000.00

lepas check-in mandi dan terus berjalan kaki di sekitar malioboro street ni..
ada pasar malam la org bukak2 gerai kat tepi2.. jual souvenir..
muka memasing macam nak telan orang ok.. takut juga la..
aku dah tahu nak bawak souvenir apa..
esok lah aku beli aku cuma survey2 jer dulu..
pastuh kitorg pegi Malioboro Mall..
terus makan kat Pizza Hut..
Yang bestnya.. menu dier lain dari malaysia..
kitorg makan nasik & beef.. dan sosisole pizza..
pelayan dier pun sangat lah okay.. sangat customer oriented dan mesra..
sangat2 mesra.. kat malaysia ada giler macam tu.. kalau tak muka masam
mesti perangai macam taik..

ok lah aku berinternet dari warnet di malioboro street skrg ni
charge untuk sejam adalah IDR4000.00..
okay lah aku akan update perjalanan aku kalau aku ada time..
takut jugak memula.. kat sini ramai yang terdesak dengan kehidupan..
u know what i mean kan Ann???

k lah semua kerja bagus2.. kimsalam kpd sesiapa yang ndak baca blog aku.. :P


p/s: Ann Get Well Soon. Ko ya penat jak beli apple setiap minggu
senang juak sakit.. heran nyawaku..

Thursday, May 14, 2009

~gwe enggak sabar-sabar dech~

Bakalan tampil di Yogjakarta Senin minggu depan,
gwe sudah siap-siap ngedapin adventur yang bakal menjalinkan kenangan2 yang
indah. Gwe yang belum pernah menghirup udara Indonesia merasakan
penasaran banget sama Indonesia. Lagi2 ada temen2 gwe udah pernah menjejaki
Malioboro, Kotagede, Kasongan, Borobodur, Prambanan dan lain-lain lagi.

Barang2? Persediaan?? BELOOM CUKUP DONK!!!
Last minute aja seperti biasa.. :P

Gwe udah enggak sabar-sabar dech!!!

Tour de Yogja & Bali
18th May 2009 - 27th May 2009

INDONESIA.. aku datang!!!

Sunday, May 10, 2009

~LANGSUNG KE RUMAH SAKIT~



Langsung saja ke RUMAH SAKIT sekiranya anda mengalami simptom2 diatas (palis2x)
macam2 sudah sekarang ni.. Astagfirullah..

~berbaring di rumput dan merenung ke langit~

Special entry kali ni adalah hasil klik2 minggu lepas..
Agiz (bukan nama sebenar) adalah lelaki yang bersama2 dgn ann dalam outdoor photo shoot kali ni.. Beliau yang berasal dari KL, membuat lawatan cuti2 malaysia ke Labuan berikutan dengan Sambutan penutupan Pesta Air 2009 peringkat kebangsaan, katanya.. Lagipun tiket MAS yang beliau beli amatlah murah harganya.. Kan???

To:Agiz
Kami (aku & ann) memohon maaf sekiranya tidak kecukupan waktu untuk diluangkan bersama2 dengan ngko.. Ko pun taw kan kitorg kerja walaupun ujung minggu..
Next time datanglah lagi Labuan.. dan make sure inform kitorg awal.. Original photo will be sent to u by email.. bukak hotmail ngko tu

Btw, enjoy this peekture.




Saturday, May 9, 2009

~happy Mother's Day, Mum~

we didn't really celebrate Mother's Day..
dari dulu2 lagi ndada celebrate..
bukan budaya kitorg kunun,lgpun perluka mengingat ibu setahun sekali..
walaupun begitu, my mum tau how much that anak2nya menyayanginya..

Happy Mother's Day mama






gmbr2 di atas adalah gmbr mak aku yang aku ambil sewaktu beliau memancing di kiansam.. gmbr ni dgn entry senja di kiansam di ambil pada masa yang sama..
dan paling atas tu adalah parents aku - mak bapak aku la..
hobby dorang memancing.. sapa2 mau join dorang memancing kestaw aku.. :P

Thursday, May 7, 2009

~aku dan senja di kiansam~

ini posting hasil klik2 yang udah delay hampir seminggu..
last weekend aku terlalu busy dgn aktiviti2 yang kadang2 saja aku lakukan..
salah satunya adalah ke jeti kastam di kiansam, yang kebetulan parents aku tengah memancing di sana.. so lepak2 kejap tgk dorang dan klik2 beberapa gmbr..

ini baru permulaan paparan hasil klik2 last weekend.. cukup satu saja
jangan banyak tanya la
dan jangan disoal mengapa

tengok saja.. kemudian akan disusuli dgn klik2 yang lain pada posting yang kemudian..
sabar dulu :P

Wednesday, May 6, 2009

~aku dan bulu roma meremang~

video

Semasa mem"browse" youtube semalam, aku terjumpa video ni.
Actually aku nak carik video Mad About The Boy by Dina Washington..
Aku dgr lagu tu slepas tengok iklan utk program TV Jamie Oliver kat AFC...
Tiba2 aku teringat kat BGT..
ni dalam episod ke4.. di Wales..
Mengagumkan.. Sangat mengagumkan aku..
Hari ni pun aku dah tgk video ni berulang kali..
Meremang bulu roma aku tengok budak ni nyanyi..
dan suara budak ni sangat sangat sangat menikam kalbooo...

Hopefully this year dia akan menang BGT..

P/S: Semalam baru habis convert gmbr2 terkini.. ada lagi yang belum..
komputer aku pakai ni tersangat laaaa lajuuuuu...

sekian, terima kasih..

Tuesday, May 5, 2009

~J.A.N.G.A.N~



Kalau nak kena selesembab.. Cuba-cubalah..

Monday, May 4, 2009

~aku & hujung minggu yang busy~

Setelah kami mendapat kunjungan teman dari Jerman & Kuala Lumpur,
kehidupan hujung minggu menjadi teramat sibuk..
Sibuk memberikan layanan terbaik kepada teman2..
Sibuk dan tidak cukup tidur..
Hasil klik2 juga masih terperap dalam CF kamera..
Tidak kecukupan waktu untuk meneliti setiap satunya..

Sibuk & Penat..

Kepada mereka yang berkenaan, maaf dipinta & ampun dipohon
segala ketidakcukupan waktu dan kekurangan layanan
bukanlah di sengajakan.. cuma tidak dapat dielakkan..

Sibuk ni..

Sunday, May 3, 2009

~aku in action~




This is Awang with his gear. Selalunya awang akan duduk di seat penumpang dalam kereta untuk membolehkan dia meng"capture" gmbr2 di sekeliling.. Awang masih lagi seorang amateur yang mempunyai lesen L dalam photography.. Namun Awang gigih berusaha dengan sokongan sahabat2 disekeliling, belajar dan terus belajar..
Remember this picture because one day hasil2 kerja nya akan dipaparkan di majalah2 utama di Malaysia dan dunia.. Who knows???

:P Watch Out!!